Maturitné skúšky z praktickej časti odbornej zložky

Napísal admin 7. jún. 2015 v kategórii . Pripojené 0 komentářů.

priebeh MS v jednotlivých odboroch

 

V rámci maturitných skúšok v školskom roku 2014–2015 absolvovali študenti štvrtých ročníkov študijných odborov čašník- servírka, kuchár – kuchárka a druhého ročníka nadstavbového štúdia spoločného stravovania v dňoch 21.-22.-23.4.2015 praktickú časť odbornej zložky maturitnej skúšky. Maturitná skúška pozostávala z troch dní pričom prvý a druhý deň bol zameraný na prípravu jedál a obsluhu slávnostných tabúľ, praktických zručností pred skúšobnou komisiou a zrakom pozvaných hostí. Tretí deň sa niesol vo forme prípravy a obsluhy bufetových stolov.

Študenti si na jednotlivé dni vylosovali pozície a pracovné funkcie na ktoré sa vopred pripravili. Pracovné oblečenie a dokumentácia, ktorá bola súčasťou zadania tvorila dôležitý podklad na hladký priebeh maturitných skúšok.

Prvý deň, prvá skupina mala za úlohu pripraviť jedlá podľa slávnostného menu a obslúžiť pozvaných hostí pri slávnostnej tabuli. Na desiatu si študenta pripravila miešaný šalát a  ovocný soft pred zrakom pozvaných hostí. Kuchári si zatiaľ pripravovali jednotlivé chody usporiadané  podľa gastronomických pravidiel. Slávnostný obed sa začal príhovorom študentky, usadením hostí k slávnostnej tabuli. Obsluhujúci servírovali jedlá pripravené kuchármi  a dopĺňali ich prípravou šalátu pred zrakom hostí, tranšírovaním ovocia a následnou prípravou bowle. Záver študent doplnil namiešaním digestívom.

Druhý deň, druhá skupina študentov, kuchárov a čašníkov mala za úlohu prípravu jedál na slávnostnú tabuľu podľa zostaveného slávnostného menu. Prevažná časť študentov však bola zameraná na predvádzanie zručností. Študenti si pripravili ukážku tranšírovania kurčaťa a zároveň z jeho mäsa prípravu šalátu. Ďalší zo študentov predvádzal tranšírovanie pstruha,  ovocia a prípravu ovocného šalátu. K maturitným skúškam neodmysliteľne patrí aj flambovanie múčnikov a ovocia, ktoré predviedli  študenti pred skúšajúcou komisiou. Zahájenia slávnostného obeda sa ujala študentka, ktorá všetkých privítala a následne predviedla ukážku miešaného nápoja- aperitívu. Po usadení mohli svoje zručnosti predviesť aj kuchári a to ukážkami jednotlivých chodov, ktoré okomentovali technologickými postupmi.  Ukončenie slávnostného obeda bolo podanie kávy a namiešanie digestívu.

Tretí deň, tretia skupina študentov nadstavbového štúdia si pripravila jedlá a obsluhu pri bufetových stoloch. Maturitná skúška sa začala hymnou Slovenskej republiky, keďže zadanie znelo pripraviť rout pri príležitosti majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Jedna skupina študentov pripravovala slovenské a české špeciality napr. Bravčové pečené, červená kapusta s jablkami, karlovarský knedlík, špaldový koláč s ovocnou omáčkou a tvarohovú penu v cviklovom kabátiku, ktorá komisii najviac chutila. Druhá skupina študentov sa zamerala na obsluhu pri bufetovom stole.

Každý deň mal svoj osobitý charakter a zaujal nielen hodnotiacu komisiu ale aj pozvaných hostí. Študenti všetkých tried sa dôkladne pripravili na praktickú maturitnú skúšku o čom svedčia aj dosiahnuté výsledky a hlavne spokojnosť hodnotiacej komisie ktorá skonštatovala vysokú úroveň. Študentov čaká ešte ústna forma maturitnej skúšky a to od 18.-20. 5.2015. Ak sa pripravia tak ako na praktickú časť ......Držíme vám palce.

fotogaléria z PČOZ MS dborov čašník- servírka, kuchár – kuchárka a druhého ročníka nadstavbového štúdia spoločného stravovania:

wp-000971-nahled

 

 

Praktické maturitné skúšky v odboroch  kozmetik a vlasová kozmetika

V dňoch 21.4.2015 a 22.4.2015 sa na našej škole konali praktické maturity. Žiačky štvrtého ročníka odboru kozmetik a žiačky 2.ročníka nadstavbového štúdia vlasová kozmetika  predviedli zručnosti, ktoré nadobudli počas štúdia na našej škole.

V odbore kozmetik boli maturitné skúšky  rozdelené na dve časti – ošetrenie tváre a veľké líčenie.  Študentky na svojich modelkách predvádzali  celkové ošetrenie tváre ktoré pozostávalo z úpravy obočia a mihalníc, hĺbkového čistenia tváre, masáže tváre, krku a dekoltu, prístrojového ošetrenia, depilácie. Každá študentka  ukončila  svoju prácu denným líčením. Druhá časť maturitného dňa pozostávala z vytvorenia veľkého líčenia, ktorého téma  bola „Krásy leta“, kde študentky museli okrem fantazijného  líčenia upraviť účes, nechty a oblečenie k danej téme.

V odbore vlasová kozmetika si študentky vopred losovali z pripravených tém. Ich praktická maturita pozostávala z troch častí. V prvej vypracovali záverečnú prácu  a prezentáciu na danú tému. V deň maturít v druhej časti vytvorili študentky  rôzne účesy či už denné, súťažné, fantazijné, historické  alebo spoločenské.  K daným témam museli prispôsobiť make-up, nechty a oblečenie. Na záver  v tretej časti, predviedli svoje modelky a obhájili svoju prácu pred komisiou. 

Ako to všetko naše maturantky zvládli, si môžete pozrieť vo fotogalérii:

dscn0101-nahled

Praktická maturitná skúška v odbore obchodný pracovník pozostávala z 3 častí.

  •  V prvej písomnej časti  úlohou žiakov bolo napísať  referát na zlosovaný sortiment tovaru.  Kreatívne  spracovať  teoretickú časť,   priblížiť  históriu firmy, výrobu a rozdelenie sortimentu z tovaroznaleckého hľadiska. Každý referát  mal byť doplnený pestrým katalógom.

V druhej časti si každý žiak vylosoval dve úlohy z obchodnej prevádzky a to z týchto možností:

-          vypísanie objednávky, dodacieho listu, faktúry,

-          vybavenie reklamácie pre zákazníka a dodávateľa,

-          príprava tovaru  na expedíciu vo veľkoobchodnom sklade,

-          predaj na dobierku,

-          realizácia fyzickej inventúry, 

-          prebierka tovaru r a výpočet  ceny  s DPH,

-          práca  s registračnou  pokladnicou,

-          predaj v školskej predajni.  

 V tretej časti  praktickej maturitnej skúšky  žiaci  realizovali samotný predaj  tovaru formou obchodného zástupcu.  Ako pomôcka im slúžila prezentácia zhotovená v programe PowerPoint. Touto odbornou  formou prezentovali   tovar, ktorý aranžovali ako darčekový balíček, alebo ponuku dňa. 

Môžeme konštatovať, že aj   napriek náročným a rozmanitým úlohám sa žiaci zodpovedne  a svedomito pripravili.

Žiaci odboru obchodný pracovník sa počas školského roka zúčastnili rôznych podujatí a súťaži, čím úspešne reprezentovali nielen odbor ale aj školu v rámci celého Slovenska. Vystavovali sme práce žiakov na burze práce a informácií pre mladých v  Mestskom dome kultúry vo Vranove nad Topľou. Zúčastnili sme sa výstavy „Mladý tvorca 2015“ v Nitre, kde sme vystavovali práce žiakov IV. ročníka. Patrícia Miková pripravila darčekové koše „Origami“ a Lucia Paľková zabalila fľaše v štýle „Šachové kreácie s papiera“. Žiačka III. ročníka Veronika Lipšayová sa zúčastnila dňa 25. 03. 2015 celoštátnej súťaže v darčekovom balení s medzinárodnou účasťou na tému „Tvoríme pre radosť iných“ v Bratislave. V celkovom poradí sa umiestnila v striebornom pásme. Zároveň získala na základe verejného hlasovania „Cenu sympatie“ za darčekový kôš zhotovený ku Dňu matiek. Súťažilo sa v troch disciplínach. V prvej disciplíne mali žiaci zhotoviť darčekový kôš ku Dňu matiek, v druhej darčekový balíček pre priateľa (priateľku) pri návšteve družobnej školy na tému „Spropaguj svoj rodný kraj“ a tretia disciplína bola zameraná na tému „Káva, čaj, čokoláda“, kde bolo potrebné zhotoviť ponuku dňa.

Počas celého školského roka aktívne pracovala cvičná firma Euro Hass, ktorá má za sebou pekné výsledky.

Práce žiakov môžete vidieť vo  fotogalérii.

obrazok14-nahled

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Komentáře nejsou pod tímto článkem povoleny.

  • archív
  • Adresa

    A. Dubčeka 963/2
    Vranov nad Topľou
    Email: sosvt@sosvt.sk
    www: sosvt.sk tel:+421 057 44 63258

    ©2011 – 2017   webdesign: Kamil Harman (kamharm@gmail.com)